Meepealinnast tulevad maitsvad meeretseptid
XIV Meefestivali meetoitude konkursile toodi mitmeid põnevaid roogasid.
V meefestvali raames toimus juba traditsiooniks saanud meetoitude konkurss.
Osalisi jagus ja maitsvaid roogasid-jooke toodi lauale 19. Võistlustulle saadetavate roogade puhul oli vaid üks tingimus - retsept peab sisaldama mett. Konkursile toodi soolaseid ja magusaid roogi, moose, hoidiseid ja jooke.
Žürii, koosseisus Erlend Sild, Alice Virit ja Anne Purtsaks valisid oma lemmikud enne avalikku degusteerimist.
Žürii kolmanda koha saavutas Anneli Anijärve kohupiima-meekoook, teise koha saavutas Hevel Sarve kõrvitsa-astelpaju meekook ning esikoha saavutas Viivika Sarve sibulamoos mee ja viskiga. Zürii kolmikvõit läks kõik Tuhalaane külla ning Viivika Sarve jaoks ei ole see sugugi esimene kord võita.
Pärast žüriid oli külastajatel aeg oma lemmikud valida. Külastajate lemmikuteks osutusid kõik soolased road.
- Kolmanda koha saavutas Juta Räägel, kes küpsetas odrajahu karaski singi ja riivsjuustu kattega.
- Teise koha saavutas pajaroog peekoni ja meega ning külastajate vaieldamatu lemmik oli suvikõrvits mee marinaadis.
- Kaks esikohta läksid August Kitzbergi nimelisele Gümnaasiumile, eesotsast Viiri Vilgatsiga.
Eraldi mainimist väärib Karksi-Nuia lasteaia meeiiris, mis oli väga ilusti ja teemakohaselt presenteeritud.
Suur tänu Karksi-Nuia Aiandus ja Mesindus selitsile ning Leili Naelale, kes aitasid võistlust läbi viia.
Allpool esikolmikute retseptid. Head katsetamist!
Žürii lemmik III koht
Kohupiima-mee kook
Põhi: 1 pakk Kalevi küpsist 85 g võid Peale: 400 g kohupiimakreemi pool sidrunit 3 spl 20% hapukoort 3 spl mett 3 muna 1 spl kartulitärklist.
Eelsoojenda ahi 180 kraadini. Purusta küpsised ja sega toasooja võiga, suru küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse koogivormi. Vahusta eraldi kausid munad. Sega kohupiima hulka sidruni koor ja mahl, lisa hapukoor, mesi ja vahustatud munad, sega käsitsi hulka kartulitärklis. Sega ühtlaseks ja kalla põhjale. Küpseta eelsoojendatud ahjus 50-60 minutit.
Zürii lemmik II koht
Kõrvitsa-astelpaju meekook
400 g kõrvitsakuubikuid 300 g digestive küpsiseid 200 g astelpaju marju 200 g vahukoort 200 g hapukoort 100 g suhkrut 20 g želatiini 4 spl mett.
Keeda kõrvitsad, astelpaju marjad ja suhkur püreeks. Aja püree läbi sõela, jahuta. Purusta küpsised ja suru lahtikäiva koogivormi põhja. Sulata veevannil želatiin, lase veidi jahtuda ja sega hulka mesi. Vahusta koor, lisa hapukoor, püree ja viimasena želatiin. Sega kõik läbi ja vala põhjale. Kaunista marjadega ja pane 2-3 tunniks külmkappi.
Žürii lemmik I koht
Sibulamoos mee ja viskiga
500 g sibulaid 3-4 spl suhkrut (valget või pruuni) 3-4 spl mett 1tl soola 3-4 spl sidrunimahla 3-4 spl viskit.
Koori ja viiluta sibul õhukestek viiludeks. Kuumuta pakuspõhjalisel pannis õli ja lisa sibulad. Hauta 10 minutit tasasel tulel pidevalt segades. Lisa sool ja suhkur ning järka nõrgal tulel kuumutamist umbes tund aega. Sega pidelvalt, et moos põhja ei kõrbeks. Tunni möödumisel lisa sidrunimahl, mesi ning viski, kuumuta veel 2-3 minutit. Pane keedis kuumalt purki. Sobib hästi röstsaia peale, lihatoitude ja juustu kõrvale.
Külastajate lemmik III koht
Odrajahu karask singi ja riivjuustuga
1/4 l keefiri 1 muna 1tl soola 1 tl mett 2 spl õli 1 tl köömneid 1,5 klaasi odrajahu 3/4 klaasi nisujahu 1/2 tl söögisoodat 150 g suitsusinki 70 g riivjuustu.
Eelsoojenda ahi 200 kraadini. Klopi muna soola ja meega lahti, lisa keefir, õli köömned ja soodaga segatud jahu. Vala taigen küpsetuspaberiga kaetud plaadile, peale singikuubikud ja riivjuust. Küpseta ahjus 25 minutit.
Külastajate lemmik II koht
Pajaroog peekoni ja meega
Kartul, porgand, sibul, küüslauk, punapeet, suvikõrvits.
Peale sama marinaad, mis suvikõrvitsal ja ahju.
Külastajate lemmik I koht
Suvikõrvits mee marinaadis
Koorimisnoaga väga õhukeseks viilutatud suvikõrvitsaid, mesi, küüslauk, ingver, tšilli, sool, sidrunimahl.